Dortyol.com - Haber, Son Dakika Haberleri

Toprakhisar Höyük, Altınözü, zeytin ve zeytinyağının tarihi
Toprakhisar Höyük, Altınözü, zeytin ve zeytinyağının tarihi

Toprakhisar Höyük, Altınözü, zeytin ve zeytinyağının tarihi

Abone Olgoogle-news

Hatay'ın Altınözü ilçesinde bulunan Toprakhisar Höyük’te yapılan kazılarda zeytinciliğin tarihine ışık tutuluyor. Yaklaşık 4 bin 500 yıl öncesine ait zeytin çekirdeklerinin bulunduğu kazılarda, zeytinciliğin, zeytin üretiminin ve zeytinyağı üretiminin Tunç Çağı’ndaki izleri gün yüzüne çıkarılıyor.


Hatay'ın Altınözü ilçesine bağlı Toprakhisar Mahallesi'nde bulunan Toprakhisar Höyük’te başlatılan arkeolojik kazılar, 2016 yılından bugüne büyük bir titizlikle devam ediyor. Hatay Arkeoloji Müzesi Başkanlığı koordinesinde, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Arkeoloji Bölümü Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Murat Akar ve araştırma ekibinin de katılımıyla, Altınözü Kaymakamlığı ve Altınözü Belediyesi’nin de desteklediği 13 kişilik bir ekiple yapılan kazılarda, zeytinciliğin, zeytin üretiminin ve zeytinyağı üretiminin Tunç Çağı’ndaki izleri gün yüzüne çıkarılıyor.




"Altınözü en önemli zeytin ve zeytinyağı merkezlerinde biri"


Doç. Dr. Murat Akar, Yarseli Barajı'nın kenarında devam eden kazılarla ilgili olarak verdiği bilgilerde, tarihi 4 bin yıl öncesine dayanan Olea europeaea isimli zeytin türüne ait yüzlerce zeytin çekirdeğinin bulunduğunu ifade ederken sözlerini şöyle sürdürdü: "Burada, zeytinciliğin tarihini anlamaya çalışıyoruz. Hali hazırda elde ettiğimiz arkeolojik verilere göre şu an içerisinde bulunduğumuz arkeolojik tabaka bundan yaklaşık 4 bin 300 yıl öncesine ait ve biz burada bulduğumuz zeytin çekirdekleri üzerinden özellikle zeytinciliği, zeytin üretiminin ve zeytinyağı işçiliğinin Tunç Çağı’ndaki izlerini arıyoruz. 




Tabi günümüzde Altınözü ilçesi özellikle zeytincilik ve zeytinyağı üretimiyle Hatay’ın en önemli merkezlerinden biridir. Biz bunun özellikle Tunç Çağı’ndaki, yani günümüzden 4 bin yıl önceki izlerini de Toprakhisar Höyük’te görüyoruz. Açığa çıkardığımız yapıların zeytincilikle uğraşan soyluların konutları olduğunu düşünüyoruz. Bu yapılarda özellikle saklama küpleri içerisinde saklanmış zeytinyağına ait izler aynı zamanda da karbonize zeytin çekirdekleri üzerinden burada zeytinin işlendiğini, üretildiğini, tüketildiğini ve ticaretinin yapıldığını söyleyebiliyoruz."



Yorumlar