Kurban Bayramı ile birlikte haliyle aklımıza ilk gelen şey taze pişirilmiş kurban etleri. Kurban Bayramı'nda bölge bölge Türkiye'de en çok pişirilen kurban yemekleri nedir, bölge bölge bayram tatlıları hangileridir, sizler için araştırdık. İşte Türkiye'nin kurban yemekleri haritası.
Türkiye'de et kültürü her zaman diğer ülkelerden daha farklıdır. Bunun nedeni, coğrafyanın damak tadına etkisi ve beslenme alışkanlıklarının belirleyici bir faktör olmasındandır. Ayrıca Türk mutfağında et yemeklerinin çeşitliliği, dünyaya oranla çok daha fazladır. Ülkemizdeki et tüketim kültürü, coğrafi özelliklere göre de farklılıklar göstermektedir.
Kurban eti yemeklerinde görülen coğrafi farklılıklar
Kurban eti denildiğinde ülkemizin tamamında akla ilk gelen yemek, Kavurma'dır. Kavurma dışında Ege ve Trakya bölgelerinde kurban etlerinin et sote veya yahni yemeklerine dönüşerek de sofraları süslediğine tanık olabiliyorken; İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde tencere ya da kazanda kavurma yapıldığına rastlıyoruz. Doğu ve Güneydoğu'da ise çoban kavurma Kurban Bayramlarının vazgeçilmez fenomeni. Akdeniz Bölgesi ise, çok eski dönemlerden bu yana sac kavurma geleneğini devam ettiren bir başka bölgemiz.
Yöresel kurban yemeklerine baharat, tahıl ve sebze çeşitlerinin etkisi
Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi kurban etinden genel olarak kavurma yapıldığı için çoğunlukla kavurma yapımında kekik, karabiber ve tuz kullanılıyor. Fakat Doğu Anadolu Bölgesi'nde karabiberin yerini pul biber alırken, Şanlıurfa ve çevresinde isot da kullanılabiliyor. Bölgelere göre pilav çeşitlerinde de farklılar görülebiliyor: Pirinç pilavı, bulgur pilavı, süzme pilav, frik pilavı, iç pilav, arpa şehriye pilavı, perde pilavı gibi. Bir de kuzunun bağırsaklarından yapılan mumbar dolması var ki, içine konulan özel baharatlı tahıl damaklara mucize bir lezzet deneyimi yaşatıyor.
Tatlılar Kurban Bayramları'nın vazgeçilmezi
Ülkemizin vazgeçilmez tatlısı kesinlikle baklavadır. Ev kadınları'nın en çok yaptığı tatlılardan biri olarak baklava, bu konuda tarihe geçti diyebiliriz. Hatta bayram öncesi bir araya gelerek baklava yapmayı 'şenlik' haline dönüştüren kadınlar da azımsanmayacak kadar çoktur. Bayram tatlıları da tıpkı kurban yemekleri gibi yöreye göre farklılıklar gösterebiliyor. Örneğin Hatay künefesi bayram sofralarında tercih edilen tatlılar arasında pek rağbet görüyor. Cevizli veya Antep fıstıklı burma kadayıflar daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, kaymaklı ekmek kadayıfı Afyon civarında, vişneli ekmek kadayıfı Ankara yöresinde, Hoşmerim Balıkesir'de, peynir tatlısı Trakya'da, Kemalpaşa tatlısı Bursa'da, yıldız desenli 45 katlı baklava Kastamonu ve Safranbolu'da, yumurta tatlısı Çankırı'da, burma tatlısı Diyarbakır'da ve kadayıf dolması Erzurum'da bayram ikramları arasında en baş köşede yerini alan tatlılardan oluyor. Bu tatlılardan en ilginç olanı ise İzmir'de yapılıyor: Kurbanın gerdan etinden yapılan 'Gerdaniye tatlısı'.
Yemek uzmanlarının kurban eti tavsiyeleri
Yemek uzmanları, kurban etinin, kurbanın kesildiği gün tüketilmemesini sağlık için söylese de ısrar eden kişilere kavurma yemeği tüketmelerini tavsiye ediyor. Ayrıca etlerin fazla yağda pişirilmemesi gerektiğini, ağır et tüketimlerinden sonra tatlılardan uzak durulmasının sağlık açısından çok elzem olduğunun altını çiziyorlar.
Şehir şehir Türkiye kurban yemekleri lezzet haritası
-Hatay: Oruk, Mangal kebap, Belen tavası.
-Diyarbakır: Kaburga dolması ve Ekşili güveç (Meftune).
-Trakya: Arnavut ciğeri, Tekirdağ köftesi, Etli yahni ve nohutlu işkembe.
-Mardin: Kurban etinin kaburga kısmından yapılan Midyat tavası.
-Bursa: Ciğer sarması ve Yörük kebabı.
-Malatya: Mumbar dolması, Kağıt kebabı.
-Konya: Fırın kebabı.
-Erzincan: Harput köftesi, güveç ve kavurma.
-Karaman: Güveçte bol et (Calla).
-Siirt: Büryan kebabı.
-Yozgat, Nevşehir, Burdur: Testi kebabı.
-Ağrı: Selekeli.
-Ankara: Ankara tavası ile birlikte arpa şehriye pilavı.
-Kars: Çoban kavurma ile Süzme pilav.
-Balıkesir: Keşkekli kuzu haşlama ve Sura.
-Adana: Şiş Adana kebabı, Arap tavası ve Analıkızlı çorba.
-Trabzon: Kavurmalı pilav.
-Tokat: But yarması.